Wat is Coöperatie Civiel?

Wat is Coöperatie Civiel?

Wij zijn een coöperatie . Niet zomaar een, maar Coöperatie Civiel!

Maar wat is nu eigenlijk een coöperatie? Hieronder de meest voorkomende vragen die ik de afgelopen maanden hierover heb gekregen en natuurlijk ook het antwoord:

 • Werk je daar?
 • Nee, ik ben lid
 • Is dat een bedrijf?
 • Ja en nee. Een coöperatie kan je het beste vergelijken met een vereniging. Het is een rechtsvorm, maar kent geen aandeelhouder of baas, wel (bestuurs)leden.
 • Is dat een bedrijf?
 • Ja en nee. Een coöperatie kan je het beste vergelijken met een vereniging. Het is een rechtsvorm, maar kent geen aandeelhouder of baas, wel (bestuurs)leden.
 • Ben je geen zelfstandige meer?
 • Jawel! Ik heb me alleen met andere zelfstandigen verenigd in Coöperatie Civiel.
 • Maar wat is dan het verschil met in loondienst zijn?
 • Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen opdrachten en financiën en draag ook het risico. Ik krijg betaald voor het werk wat ik gedaan heb. Valt het een keer mee, dan heb ik geluk. Valt het tegen dan heb ik pech. Ik heb dus geen vast salaris. Wat ik wel heb zijn de faciliteiten en de keuze om daar wel of geen gebruik van te maken.
 • Als lid van een coöperatie, vergelijk het met een muziekvereniging of een tennisclub, kan je gebruik maken van alle faciliteiten van de vereniging, maar staat ook niets je in de weg om je “instrument” of “racket” op te pakken en een keer met iemand anders te spelen of solo je weg te vervolgen.